Sivuston ylläpito:

kannonkiertajat-logo

Uutiset aikajärjestyksessä:

 

Uusi vuosi on jälleen käynnistynyt ja uusia kisojakin on tulossa.

Ensimmäinen harjoitusajo on jo tänään kuopiossa. Myös ensimmäinen SM-kilpailu on jo saatu kalenteriin.

Autosuunnistus.net-sivuston ylläpidossa on tapahtumassa muutoksia. Näistä lisää myöhemmin. Sivustoalusta ja foorumi onkin jo päivitetty, siitä suuri kiitos "uudelle" tekijälle.

Ennen kaikkea hyvää autosuunnistusvuotta kaikille uusille ja vanhoille harrastajille!

OjanenPetri1

Tervakosken Urheiluautoilijoiden riveissä pitkään sekä kilpaillut että kilpailuja tehnyt Petri Ojanen menehtyi lokakuun lopussa tapaturmaisesti 52-vuotiaana.

Petri oli monipuolinen, sympaattinen ja pidetty henkilö, joka oli myös omien teidensä kulkija. Nämä tiet eivät olleet aina hyväkuntoisia, sillä Petrin oma autourheilulaji oli autosuunnistus, missä hän saavutti yhdessä TerUA:n Ari Lehtosen kanssa cup-mestaruuden vuonna 1994. Tuohon aikaan B-cupin mestaruutta ei voitettu helposti, sillä kilpailijapareja oli noin 70.

Petri kilpaili A-luokassa kartanlukijana 2010-luvun alkupuolelle saakka. Kartanluku oli muutenkin Petrin juttu, sillä hän kokosi noin kymmenen vuoden ajan autourheilijoiden joukkueen Jukolan Viestiin. Luonto veti Janakkalan Tervakoskella syntynyttä Petri Ojasta puoleensa myös marjastuksen ja sienestyksen muodossa.

Aktiivisille autosuunnistajille tyypilliseen tapaan Petri Ojanen oli myös valmis tarjoamaan kanssakilpailijoilleen harrastusmahdollisuuksia. Petri oli ratamestarina muutamassa TerUA:n kansallisessa AS-kisassa sekä lukuisissa Kanta-Hämeen AS-sarjan harjoitusajoissa, ja myös ralleissa hänet nähtiin toimitsijana. Tietotekniikan salat hallinnut Petri siirsi TerUA:n AS-kisantekorutiinit sähköiseen aikaan ja rakensi seuran käyttöön myös tuloslaskentaohjelmia.

TerUA:n jäsentiedotteiden pitkäaikainen tekijä toimi 90-luvulla useamman vuoden myös seuransa puheenjohtajana. Aktiivinen seuratoimija oli puurtaja, joka ei jättänyt asioita kesken eikä toisten hoidettavaksi. Tervakoskella tiedettiin, että jos seuran asioissa tarvittiin apua, niin Petri oli valmis auttamaan.

Petrillä riitti aikaa jo aivan nuoresta lähtien myös sosiaaliseen kanssakäymiseen niin nuorien kuin iäkkäämpienkin ihmisten kanssa. Tämä ominaisuus ohjasi yrittäjänäkin työskennelleen Petrin opetusalalle. Vanajaveden opistossa tietotekniikan suunnittelijaopettajana työskennellyt Petri Ojanen oli viime vuodet Tervakosken yhteiskoulun pidetty rehtori.

Pitkän autourheilu-uran lisäksi Petri Ojanen teki myös pitkän poliittisen uran. Autourheilija oli vihreiden valtuutettu, jonka valtuustoura alkoi vuonna 1996. Petri oli Janakkalan kunnanhallituksen jäsen 2001–2012 sekä valtuuston 2. varapuheenjohtaja 2013–2014 ja jälleen viime vuodesta alkaen. Lisäksi Petri ehti vaikuttaa sekä Hämeen maakuntaliiton Maakunnan yhteistyöryhmän jäsenenä että Kuntaliiton valtuustossa.

Suuri määrä autosuunnistajia kunnioittaa Petri Ojasen muistoa ja ottaa osaa hänen omaistensa suureen suruun.

Pekka Virtanen

 

Autosuunnistuksen suomenmestaruus ratkesi suoraan kolmessa osakilpailussa, kun ensimmäistä yhteistä SM-sarjaansa ajavat Iiro Rousku ja Stefan Åstrand ottivat voiton ja kakkostilan jatkoksi Alavuden UA:n Ritola Sinne Tänne Ajon voiton.

NaSU/UFAK-pari Rousku – Åstrand jäi heti kilpailun avausjaksolla pahasti kiinni reitille, eikä parin matka olisi jatkunut ilman kanssakilpailijan antamaa hinausapua. Pari jäi jaksolla kärjelle kahdeksan minuuttia, mutta nollasi takaiskun jälkeen hyvin tilanteen ja ajoi reittivirheettömällä ajolla SM-osakilpailun voittoon.

Yhden kymmenen minuutin arvoisen suunnistusaseman hukanneet Lapuan Jukka ja Jaakko Viljanen voittivat kolmosparin kahdella sekunnilla – se ratkaisi SM-kullan kohtalon jo ennen päätösosakilpailua.

Kolmoseksi ajanut hausjärveläis-ylöjärveläinen pari Anssi Karppinen – Timo Saarinen ajoi voittajan tapaan reittivirheettömästi. Kaksi edellistä SM-kultaa voittanut TCoF/KangUA-pari voitti edellisen osakilpailun ja sijoittuu nyt SM-kakkoseksi.

Pirkanmaalla 20.10. ajettavassa VaToSUA:n Syys-ST:ssä käydään tiukka kisa SM-pronssista, johon on hyvät mahdollisuudet todella monella parilla.

SM-kulta on Iiro Rouskulle ensimmäinen. Stefan Åstrand juhli suomenmestaruutta kolme kertaa putkeen 2008–10, ja yhteensä hänellä on neljä SM-kultaa.

AstrandStefanRouskuIiro

Iiro Rousku (oik.) ja Stefan Åstrand muodostavat autosuunnistuksen uuden suomenmestariparin.

 

 

Autosuunnistuksen uudet cup-mestarit ovat Hyvinkään UA:n Anita Heino ja Pasi Winberg. SM-hopealle ajoi Anssi Karppinen – Timo Saarinen, ja SM-pronssille sijoittuivat Raimo Vennola ja Riku Bitter.

Nokian ympäristössä ajetussa Syys-ST:ssä ratkaistiin autosuunnistuksen himmeimpien SM-mitalien saajat sekä cup-mestari. SM-kulta ratkesi suoraan kolmessa kisassa lietolais-vantaalaisen parin Iiro Rousku – Stefan Åstrand eduksi. Uuden mestariparin matka katkesi SM-päätöksessä tekniseen vikaan.

B- ja C-luokiteltujen parien cup-sarjan mestaruuteen oli mahdollisuudet neljällä parilla. Kolmesta kisasta muodostuneen cup-sarjan päätökseen lähdettäessä ykköspaikalla olivat voiton ja kolmossijan ajaneet Anita Heino ja Pasi Winberg. HyUA:n pari oli Syys-ST:ssä vasta yhdeksäs eikä kasvattanut pistesaldoaan.

16 parin cup-luokan voittaneet Kangasalan Aleksi Mattsson ja Mikko Kallio eivät omanneet mestaruusmahdollisuuksia. Toiseksi sijoittuneet HyUA:n Jani Muhli ja Antti Niemelä olisivat nousseet voitolla cup-mestareiksi, mutta kahdella kakkossijalla hyvinkääläiset päätyivät tasapisteisiin päätöskisan voittajan kanssa ja cup-nelosiksi.

Edellisen kisan Kuopiossa voittaneet Kaarlo ja Jyrki Vainikainen nousivat sen sijaan tasapisteisiin Heinon ja Winbergin kanssa. Koska molemmilla pareilla oli voitto ja kolmossija, ratkaisevaksi muodostui kisa, mitä ei laskettu parien pisteisiin. Tuposlaisen Speedy Bros Racingin Vainikaiset jättivät Janakkalassa ajetun cup-avauksen väliin, joten Heino ja Winberg pääsivät juhlimaan cup-mestaruutta.

Kaksi edellistä SM-kultaa voittanut hausjärveläis-ylöjärveläinen pari Anssi Karppinen – Timo Saarinen voitti SM-luokan ja sinetöi itselleen SM:n hopeasijan. Kakkossija nosti HeiUA/KangUA-parin Raimo Vennola – Jari Kulmala kuljettajan SM-pronssille, mutta kartturi jäi SM-neloseksi.

Kolmen eri kuljettajan kanssa SM-kisoihin osallistunut RiiUA:n Riku Bitter oli Syys-ST:ssä vasta 13:s eikä kasvattanut pistesaldoaan. Riku Bitter oli kerännyt aiemmista kisoista saman pistemäärän, mihin Jari Kulmala nousi. Nykysääntöjen mukaan tehdyssä tasapistevertailussa moninkertainen SM-mitalisti Riku Bitter veti pidemmän korren, ja pronssimitalit päätyivät eri autoihin.

WinbergPasiHeinoAnita

Anita Heino ja Pasi Winberg voittivat autosuunnistuksen cup-mestaruuden.

 

Autosuunnistuksen huipputasaisessa NEZ-sarjassa Suomen osakilpailuissa kotimaisen NEZ-luokan voittaneet parit päätyivät tasapisteillä sijoille kolme ja neljä. Pronssia sai KvanUA/VaToSUA-pari Tomi Viitala – Juha Heikkilä.

ViitalaHeikkila
Tomi Viitala ja Juha Heikkilä, kuva Pekka Virtanen

Pohjois-Euroopan AS-mitalien kohtalo ratkaistiin Etelä-Pohjanmaalla ajetuissa kahdessa Suomen osakilpailussa. Jo Tanskan ja Ruotsin osakilpailujen jälkeen oli tiedossa, että suomalaisilla oli mahdollisuus vain NEZ-pronssiin.

NEZ-mestaruuden voitti lopulta ruotsalaispari Björn Henriksson – Ulf Andersson, joka oli molemmissa Suomen kilpailussa ulkomaalaisten NEZ-luokassa toinen. Päätöskisan voitto nosti voittoa puolustaneet tanskalaiset Harald ja Jan Söndergaardin NEZ-hopealle – veljeksillä on entuudestaan peräti 16 Pohjoismaista mestaruutta, ja Henriksson – Andersson on kahden vuoden takainen mestaripari.

NEZ-mitalihaaveet jo aiemmin menettäneet kovat suomalaisparit eivät sotkeneet suomalaisten mitaliehdokkaiden kisaa eivätkä ajaneet NEZ-luokassa. Perjantaina Ähtärin UA:n Autopirtti-ajon voittanut JSAST/KangUA-pari Kari Turtiainen – Jari Kulmala ja lauantaina Alavuden UA:n Ritola Sinne Tänne Ajossa täydet NEZ-pisteet ajanut Viitala – Heikkilä päätyivät tasapisteisiin.

NEZ-sarjassa huomioidaan kilpailijan neljä parasta suoritusta niin, että kotimaisista kisoista lasketaan mukaan vain parempi. NEZ-pronssi ratkesi suomalaisparien viidennen kisan paremmuuden perusteella vuonna 2015 NEZ-mestaruuden voittaneille Viitalalla ja Heikkilälle.

NEZ-sarjan tasaisuudesta kertoo se, että pisteen päähän suomalaisista ryhmittyi kaksi tanskalaiskaksikkoa.

NEZ-sarjaa aloittelevien parien Beginner’s Cupin voitti ylivoimaisesti RaaUA/AnkUA-pari Pertti Keski-Korsu – Einari Fyhr.

 

Pikku-uutisia

JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com